IN DE VOETSPOREN VAN MGR. DR. HENRI POELS (1868 – 1948) DEEL II , HEERLEN

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: donderdag 6 september 2018


Door middel van de ontvangst en rondleiding op een aansprekende, met het leven van Poels verbonden locatie, een drietal korte lezingen, een bustocht langs een aantal met het leven en werk verbonden plaatsen in de Oude Mijnstreek en een stuk toneel in de open lucht, willen wij u een indruk geven van de plaats van Poels in de Limburgse historie.
U wordt ontvangen in “Brasserie La Valeur” in de voormalige Vroedvrouwenschool, gelegen op een heuvel met fenomenaal uitzicht op de omgeving.

Wethouder Jordy Clemens, verantwoordelijk voor erfgoed, zal de betekenis van Henri Poels in een breder historisch kader plaatsen. Zijn diens opvattingen over gemeenschapszin verleden tijd? Hoe kijkt een huidige socialistische bewindsman aan tegen het gedachtegoed van diegene die niet bepaald bekend stond als socialistenvriend. De vraagstelling is niet nieuw. Rooms en Rood zijn in de vaderlandse geschiedenis al vaker tot een vruchtbare samenwerking gekomen.

Harry van Dijck, manager vastgoed van Weller en al jaren bezig met onderzoek naar het fenomeen Poels, zal dieper ingaan op de persoonlijkheid van Henri Poels. Het was een uitgesproken man, nam geen blad voor de mond, nam stelling tegen sociale mistoestanden en tegen het Duitse nationaalsocialisme. Hij wist veel te bereiken, maar riep ook veel controverses op bij onder andere de conservatieve middenklasse, kerkprelaten en zelfs bij de arbeidersbeweging.
Desondanks heeft hij als emancipatoire leidsman veel betekend voor de mijnwerkers.

Hub Vossen, de huidige aalmoezenier van sociale werken van het Bisdom Roermond en als zodanig de opvolger van Henri Poels, wil stil staan bij Mgr. Poels in zijn tijd en vervolgens lijnen doortrekken naar het heden. Naar de vragen waar de Limburgse samenleving momenteel voor staat en hoe we deze vragen vanuit het Katholiek Sociaal Denken, en hiervoor mag je ook zeggen het Christelijk/Humanistisch Sociaal Denken, waarin begrippen als solidariteit, subsidiariteit en menswaardigheid ons handvatten kunnen aanreiken om samen een samenleving te bouwen waar het goed is om te leven. Om met de bekende reclame slogan van de Limburgse VVV te
spreken, ‘je zult er maar wonen’ ook recht gedaan wordt. Je zult maar in zo’n sociale en betrokken provincie wonen, waar ieder mens tot zijn recht mag komen, mag zijn zoals hij/zij is.

Na de lunch maken wij een bustocht met uitleg op verschillende spraakmakende plaatsen uit het leven van Henri Poels, waaronder zijn woonhuis aan de Akerstraat, de Sint-Martinuskerk in Welten en de Villa Imstenrade waar hij zijn laatste levensjaren doorbracht en waar hij ook gestorven is. Op het terrein van de normaal voor publiek gesloten Villa Imstenrade zal acteur Paul Fisette zijn vertolking van de al eerder door L1 uitgezonden beroemde Noodkistrede van Poels ten tonele voeren.

Dagindeling
10.00 uur Ontvangst met koffie en vlaai in “Brasserie La Valeur”, Parc Imstenrade 66 te Heerlen
10.30 uur In drie korte lezingen wordt Henri Poels van drie kanten belicht
12.15 uur Lunch met soep en broodjes
13.30 uur Rondrit met de bus naar aansprekende plaatsen uit het leven van Henri Poels
16.00 uur Terug bij La Valeur
16.15 uur Rondleiding door het complex van de voormalige Vroedvrouwenschool
16.45 uur Afsluitende borrel


Bijlage (klik om te downloaden):



Locatie: “Brasserie La Valeur”, Parc Imstenrade 66 te Heerlen
Kosten: € 30,-
Aanmelden: lgog.parkstad@gmail.com




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie